Etusivu  bn blogi   Info  Kulkurit  Kulkuriblogi  Historia  Liput   


Anu Lahtinen

Jää hyvästi Helene

 

dramatisointi ja ohjaus Benita Kivistö

 

Väkevä kertomus ystävyydestä, joka kestää kaikki vastoinkäymiset. Kaksi  taiteilijaa saa elää rakkaudentäyteiset hetket, mutta elämä ei aina kulje toivottuja latuja.
            
        ***
Helene Schjerfbeck -  Auli Hyyrynen
musiikki - Charlotta Kivistö, viulu
tekniikka ja rekvisiitta Aarno O. Jalonen


FT, dosentti, historiantutkija, tiedetoimittaja
ja tietokirjailija
ANU LAHTINEN
toimii Suomen ja Pohjoismaiden historian professorina Helsingin yliopistossa. Hänen teoksensa Hyvät, pahat ja hyvinkääläiset ilmestyi viime syksynä.


Helene oli jo ehtinyt tottua yksinäisyyteensä, kun hänen elämäänsä astui mies; Einar Reuter, taiteilija, oman tiensä kulkija kuten Helenekin. Mies toi mukanaan elämän liekin ja Helene halusi Einarin omakseen yhtä ehdottomasti kuin oman taiteellisen näkynsä.

 

He puhuivat viivan yksinkertaisuudesta, mutta aluksi eivät paljoakaan yksityisistä toiveista tai tunteista. He olivat onnellisia, kun saivat hengittää samaa ilmaa, olla yhdessä vailla kosketustakin. He kirjoittivat kirjeitä, tulivat tutuiksi ja tarpeellisiksi toisilleen. Kun Einar lähti Hyvinkäältä, Helene viimeisteli omakuvansa. Kun työ oli valmis, katsoi hän sitä ihmeissään; kasvoille oli pujahtanut hehku, silmiin loiste.

 

Mutta siinäkin onnessa oli viiltävä kipu. Hetken Helene sai tuntea turvaa, yhteenkuuluvuutta. Siinä kaikki. Helene oli odottanut ja toivonut enemmän, mutta kaikki jäi kesken.


Kuvat:
Auli Hyyrynen ateljeessa: Aarno O. Jalonen, Anu Lahtisen kasvokuva: Kuvitelmia, Hyvinkään Taidemuseon kuvannut: Ella Tommila, Helene Schjerfbeck Hyvinkäällä: yksityiskokoelma


Päivitetty 12.1.2018