y

Etusivu  bn blogi   Info  Kulkurit  Kulkuriblogi  Historia  Liput   

Kamariherra Hjalmar Linderin roolissa nähtiin teatterimme varapuheenjohtaja Jarno Hannula.


Leena K. Lehto - Benita Kivistö

 

 

KAMARIHERRA


Hjalmar Constantin Linderin tarina 

 


musiikin sovitus ja johto Charlotta Kivistö,
viulu ja koskettimet


Hjalmar Linder, herrasmies, joka ymmärsi työmiestä siinä kuin aatelistakin, levoton sielu, joka ei löytänyt kotia Euroopan pääkaupungeista, Pietarin linnojen kullatuista peilisaleista, Kytäjän kartanon talonpoikaisesta kartanosta, Mustion loisteliaasta linnasta,  Hjularödin skoonelaisen linnan peilisalista kuin Algerian mahtipontisesta talvikartanostakaan. Pohjattoman rikas mies, jolle kaikki tuntui onnistuvan. Mutta 1914 tapahtumat muodostuivat käännekohdaksi; Hjalmar ei hyväksynyt, että hänen työmiehiään pidettiin vankina, kun pellot piti kylvää ja tehtaiden pyöriä. Hän arvosteli lehdessä olevia olo ja seurauksena omat käänsivät hänelle selkänsä.

 

Yksinäinen mies lähtee maanpakoon, kiertää maasta toiseen, mutta mikään yritys ei enää kanna; hän päätyy Ranskaan, Marseillesiin, jossa loppunäytös näytellään.

Historiallisessa pukudraamassa yleisö kulkee Hjalmar Linderin jalanjälkiä aluksi 1800-luvun lopun Pietarin salonkeihin, aatelisten ja noblessin juhlaan Kytäjän kartanoon odottamaan ensimmäisen junan tuloa Kytäjälle; sieltä väliajan jälkeen Mustion linnaan tekemään afääreja ja juhlimaan ajalle ja Hjalmarin tyylille sopivasti syöden, juoden, laulaen ja tanssien. Ennen loppunäytöstä vielä Suomenlinnan vankileirille, josta laiva vie iloiselle 20-luvulle Ranskan Marseillesiin nauttimaan Charlestonista, Lindy hopista ja sirkusmeiningistä.

 

Luvassa jälleen kerran teatterimme taitavien ompelijoiden tekemiä upeita, epookkipukuja, rekvisitöörin taiteilemia koruja ja prenikoita, sekä ammattilavastajan loihtimat, silmää hivelevät lavasteet ja Charlotta Kivistön säveltämää ja sovittamaa musiikkia KulkuriOrkesterin soittamana.

Hjalmar Linder oli varakas ja värikäs mies - sellainen on myös hänestä kertova näytelmä!

Hjalmarin kummitäti oli mahtava Aurora Karamzin. Näytelmässä häntä esittää
Auli Hyyrynen. (kuvassa)


 

TERVETULOA HJALMAR LINDERIN MAAILMAAN,  MENNEEN AJAN LOISTOON!

 


Päivitetty 15.8.16                                                                                                                                  KUVAT.: Aarno O. Jalonen