Etusivu   blogi   Info   Kulkurit   Historia   Liput      


Leena K. Lehto

 

BLOGGAUS

 

 

Vuoden 1990 Hopeapäivillä Hyvinkään Parantolan puistossa esitettiin äitini Katri Lehdon lyhyt näytelmä Parantolan puistossa syyskesällä 1908. Se esitteli yleisölle parantolan henkilökuntaa ja vieraita, lähinnä Helsingistä maaseudun terveelliseen ilmastoon mäntyjen alle lepäämään määrättyjä säätyläisiä. Vieraiden joukossa oli kuitenkin yksi aivan erilainen, jännittävä pietarilainen aatelisnainen, johon liittyi kuiskaten kerrottu häväistysjuttu. Tämä nuori kreivitär oli Suomen entisen kenraalikuvernöörin pojantytär ja Kytäjän Hjalmar Linderin kaukainen serkku, kreivitär Marina Manteuffel, syntyisin kreivitär de Heyden. Hänen tarinansa koskettaa Venäjän kaikkein korkeinta aatelia, Jusupovin upporikasta ruhtinassukua.

Kun lähetin Parantolan puistossa –näytelmän viime syksynä Benitalle, hän innostui heti tähän meidän rakkaan Hjalmarimme pikkuserkun onnettomaan rakkaustarinaan. Siinä missä Katri Lehto pysytteli ankarasti historian todellisuudessa (vaikka romantiikan sininen kukka joskus saikin hänet kertomaan asiat niin kuin ne olisivat saattaneet olla, vaikka todisteita ei olekaan) minä uskaltauduin laajentamaan ja kehittelemään Marinan tarinaa, lisäämään henkilöitä, joita olisi voinut olla paikalla ja muuttamaan aikatauluja, ihan vain hiukkasen.

 

Sitten Benita kutsui avuksi Anu Lahtisen, joka lisäsi kertomukseen Hyvinkään historiaa, kuten hän itse kertoo. Ja lopulta Benita teki suurteon yhdistämällä nämä kaikki kokonaiseksi näytelmäksi, jonka Kulkuriteatteri tuo meidän nähtäväksemme tänä syksynä. Katri Lehdon alkuperäistä tekstiä kuullaan edelleenkin Parantolan tapahtumissa.

 

 

Päivitetty 20.9.2017