Etusivu  bn blogi   Info  Kulkurit  Kulkuriblogi  Historia  Liput   


 

FM Katri Lehdon kirja Kytäjän Mamsellin muistelmat on antanut aiheen uudelle esityksellemme. Saamme jälleen kiittää Katri Lehtoa hänen laajasta historiantiedoistaan ja Kytäjän kartanon menneisyyden tutkimuksistaan, mutta ennen kaikkea, että olemme  saaneet dramatisoida ja osin uudelleen kirjoittaa hänen tekstejään, jotka sisällöllisesti ovat paikallishistoriaa parhaimmillaan. Ilman Katri Lehdon apua ja suostumusta emme olisi kyenneet näitä historiallisia näytelmiä Kytäjän kartanosta tekemään.

 

Nyt ensimmäisen kerran teatterin lavalla nähtävä ARMFELTIEN AIKAAn -näytelmä herättään eloon Kytäjän mamsellin muistelmat Katri Lehdon tyttären, Leena K. Lehdon osin uudelleen kirjoittamana. Professori Anu Lahtisen kirjoitus tukeutuu myös monelta osin Katri Lehdon teksteihin.

 

Katrin lämmin, ymmärtävä tapa myötäelää tavallisen kansan elämän kohtaloissa tavoittaa katsojan sydämen. Katri itse kirjoittaa kirjansa "Maria Heikintytär Kytäjältä" esittelytekstissä: "He ovat kulkeneet minulle tuttuja polkuja ja soutaneet samoja järvenselkiä kuin minä."  Ei ihme, että kaikki Katrin kanssa yhteistyössä tehdyt näytelmät ovat olleet yleisömenestyksiä.


 

FM Katri Lehto (17.9.1917-10.5.2011)

o.s. Tudeer, ent. Vähäkallio valmistui filosofian maisteriksi 1939. Samana vuonna hän muutti Kytäjälle avioiduttuaan kartanon pojan kanssa. Kai Vähäkallio kaatui Talvisodassa ja leski meni v.1943 naimisiin luutnantti Simo Lehdon kanssa. Tämä tuli kartanon palvelukseen sotien jälkeen, joten Kytäjästä tuli kirjailijan rakas kotipaikka vuosikymmeniksi.

 

JULKAISUJA:

Kukkulinnan koulumestari, näytelmä. 1971.Kuninkaan eväät, näytelmä. 1977.Uudenmaan marttapiiriliitto 1929-1978. Uudenmaan marttapiiriliitto. 1979.Kytäjällä 10. p:nä huhtikuuta 1820. 1981.Kytäjän kreivitär: Marie Linderin elämä. 1985. Maria Heikintytär Kytäjältä. 1989 Kytäjän mamsellin muistelmat: romaani1994.Hyvinkää: monet kasvot käsikirj. Anu Lahtinen,  Katri Lehto. Hyvinkään kaupunki.

Katri Lehto osallistui monin tavoin Hyvinkään kunnallis- ja kulttuurielämään: mm. koulu- ja kirjastolautakunnan sekä kirkkovaltuuston jäsenenä, Hyvinkää-Seuran perustajajäsenenä ja Marttaliiton aktiivisena toimijana.


 

Pävitetty 18.4.17