y

Etusivu  bn blogi   Info  Kulkurit  Kulkuriblogi  Historia  Liput   


KULTTUURITEKO
                                 TAKAISIN

 

Melodinen, pehmeä Vanutehtaan valssi soi mielessä, keinutti ja hyräilytti, kun poistuimme 14.10.2012 Hyvinkääsalista. KulkuriTeatterin esittämä näytelmä oli juuri huipentunut hienosti rakennettuun loppukohtaukseen. Lapsi- ja aikuisnäyttelijöiden kasvoilta näkyi tyytyväisyys ja helpotuksen tunteitakin. ”Me teimme sen!”

 

Kulkureiden ja Kaukasten kylän asukkaiden yhteisponnistuksena tehty, kylän teollisuushistoriasta ja ihmisistä kertova näytelmä oli sydämellinen. Siinä oli nokkelia takautumia ajassa ja paikasta siirtymisiä, kylän menneisyyden inspiroimaa musiikkia ja luontevaa esiintymistä. Moni kyläläinen oli ensimmäistä kertaa teatterilavalla. Katsojat saatiin eläytymään tapahtuma-aikojen ja kohtauspaikkojen tunnelmiin yksinkertaisin näyttämökeinoin. Mielikuvitukselle jäi tilaa.

 

Näytelmän päähenkilöitä olivat suorapuheinen Rebekka ja vuoropäällikkö Aarne.  Kainosteleva, äitiään kehnännyt ”Innu” näytteli osansa herkästi. Tehtaanjohtaja Ignatiuksen ”isällinen” merkitys tehtaalle ja kylälle tuotiin hyvin esille. Kaukasten Voima, urheilukenttä, Juhlatalo ja Impilinna – siinä kylän ja tehtaan kukoistuskauden yhteenkokoajia.

 

Kohtauksessa, jossa aatelisto ja papisto seurustelivat, erottui yksi pulleawatsainen sielunpaimen, hywinsyötetty arkkipiispa, joka kädet ristissä vatsallaan katseli katrastaan pää takavinossa.

 

Parhaat kiitoksemme tämän lähes kaksi vuotta kestäneen näytelmäprojektin, toteutuksesta teille näyttelijät, lavastaja, tarpeistoa hankkineet ja kyläläiset. Sitä voisi sanoa kulttuuriteoksi. Benita Kivistölle käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja Charlotta Kivistölle musiikista.

 

On valitettavaa, että aivan alkutekijöistä rakennettua näytelmää voitiin esittää vain kaksi kertaa, kumpikin loppuunmyydylle salille. Vaikka näytelmää varten koottu rekvisiitta lienee jo levinnyt ”maailmalle”, niin käsikirjoitus ja musiikki pysyvät. Näyttelijät muistavat osuutensa ja katsojat mielikuvansa pitkään.

 

Vantaan Martinlaaksossa joulukuussa 2012

Aino ja Martti Kervinen

 

 

kuva: Aarno O. Jalonen

 
Päivitetty 19.12.2012