top of page
KulkuriTeatteri


TEATTERIPUKU- JA REKVISIITTANÄYTTELY
Kylillä kuultua-tapahtuman 8.-9.2.20 yhteydessä teatterimme pystytti puku- ja rekvisiittanäyttelyn Hyvinkääsalin yläaulaan. Näyttelyyn oli vapaa pääsy.
Nähtävillä oli puvustajien ja rekvisiittamestarien taidokkaita luomuksia menneiden vuosien ajalta. Koko 30-vuotisen toimintamme ajan olemme valmistaneet lähes kaikki teatterivaatteet kierrätysmateriaalista. Olemme saaneet niitä yleisöltämme lahjaksi, hankkineet itse kirpputoreilta ja eri tapahtumista. Kiitos kaikille lahjoittajille.
Tällä sivulla esitellään muutama näyttelyesine ja niiden valmistusprosessi.

VIHREÄ PUKU näytelmästä LEIWO
Kuvan vihreä asu (keskellä) valmistui vuonna 2009 Miks´ leivo lennät Suomehen- laulun säveltäjän Aleksanteri Rahkosen ja Kytäjän kartanon rouvan Marie Mushin-Puskin-Linderin rakkaustarinasta kertovaan näytelmään LEIWO. Hilkka Kauppinen ompeli puvun lahjaksi saaduista vanhoista verhoista, lakanoista, nyöreistä ja napeista. Marju Kettunen näytteli Emma Krohnia, Julius Krohnin vaimoa, joka käytti pukua Kytäjän kartanon suuressa baalissa.
PUNAINEN ASU näytelmästä PUNAINEN RUBIINI
Komeljanttari, Pietarin hovin lempilapsi, ruhtinas Felix Sumarokov-Elston-Yusupov pukeutui säätynsä mukaisesti. Hänen erikoiset, mittaamattoman kalliit asunsa ommeltiin käsityönä pääasiallisesti Ranskassa ja niihin upotettiin mittaamattoman arvokkaita jalokiviä, timantteja, helmiä ym.
Me valmistimme asun purkamalla lahjoitukseksi saamamme samettitakin ja leikkaamalla se Felixin roolin näyttelevälle Jarno Hannulalle sopivaksi. Puvustuksen suunnittelu, kaavoitus, leikkaus ja materiaalin hankinta kuului ohjaaja Benitalle.
Näyttelyssä olleen Felixin takin valmisti Hilkka Kauppinen kokonaan käsin. Hän vietti satoja tunteja sitä ommellen ja lukuisten pienten yksityiskohtien toteuttamista suunnitellen. Jokainen karvatupsu, nyöri, nappi, kultakoriste, napinreikä ja itse takki monine sisäkkäisine kauluksineen, hihoineen, röyhelöineen ja koristuksineen vaati paitsi erityisiä omelutaitoja myös halua tehdä työ niin mallikkaasti kuin suinkin. Tässä Hilkka on teatterimme kiistaton mestari.

RUSKEA TAKKI NÄYTELMÄSTÄ PUNAINEN RUBIINI
Hilkka Kauppinen kertoo: Kreivitär Marina de Heydenin tarinasta kertova näytelmämme Punainen Rubiini esitettiin Hyvinkääsalin täysille saleille 2017. Siinä liiviläisen kreivi Arvid von Manteuffelin roolin näytteli Juha Tuomi. Hänen asunsa (kuvassa oikealla) kangas on poikkeuksellisesti ostettu. Vaikka olemme kiertäneet kirppareita, osto- ja myyntitapahtumia ja saaneet lahjoituksia ei juuri tuollaista kangasta ollut varastoissamme. Karvat, koristeet ja muut pikkujutut ovat kierrätystavaraa.
Takin ompelin lähes kokonaan käsin.

SAAPPAAT - HATTU näytelmästä PUNAINEN RUBIINI
Saappaat teimme vanhoista miestensaappaista eri esineistä ja asuista leikaituilla koristeilla ja lisäämällä varsiin nyörejä ym. Kreivi Arvidin hattu on rakennettu vanhaan hattureuhkaan päällystämällä se erilaisin kierrätetyin karvakoristein, nyörein, strassein ja kierrätystavaroin.

Rekvisitööri Jaakko Kivistö valmisti Kalle Armfeltin pikku lampeen soveltuvan venosen, jolla rakastunut isäntä souteli tyttöystävänsä kanssa tämän laulua kuunnellen. Veneen perään rekvisitööri valmisti käsityönä upean, kullatun koristeen, jonka keskelle hän kirjaili Kallen nimikirjaimet. Veneen kokassa paloi lyhty, joka niin ikään oli rekvisitöörin lasista tiffanytekniikalla valmistettu. Aarno Jalonen vastasi veneen maalaamisesta.
VENE - VALKOINEN ASU - PÄÄHINE näytelmästä ARMFELTIEN AIKAAN

Hilkka Kauppinen kertoo: Kytäjän kartanon originellin, 1800-luvun alussa hallinneen isännän Carl Armfeltin roolissa oli Aki Korpela. Valkoinen takki on yksi kolmesta takista, jotka hänelle tähän näytelmään ommeltiin ja sen kangas on niitä harvinaisia kankaita, joita ei ole ennen käytetty. Kultaiset koristeet puolestaan on leikattu kirpputorilta haalituista vaatteista, joten kierrätysteema toteutuu tässäkin asussa. Housut on tehty rikki menneestä pöytäliinasta ja pitsit vanhasta meille lahjoitetusta verhosta.


Benita kertoo:
Punaisen rubiinin kreivitär Marinan, Auli Hyyrynen, päähineen tein sängynpäädyn osista ja koristelin joulutavaroilla, helmillä, vöillä, pitseillä, ranne- ja kaulakorujen osilla ym. Päähineen koristeita löysin kirppareilta matkallamme Jäämerelle ja itse päähine syntyi Hossan korvessa eräänä kesäkuisena lumisateisena viikkona. Valkoisen puvun kankaat ovat Jyväskylän Euromarketin kierrätyslaarista ja osa teatterille lahjoitettuja vanhoja verhoja ja lakanoita. Marinan kultainen yläosa on ommeltu paljettikankaiden palasista, joululiinasta, verhoista, käytetyistä nyöreistä ja puseroiden koristeista. Puvun teimme Hilkan kanssa yhdessä.
PUNAINEN PUKU näytelmästä LEIWO
Benita kertoo:
Olin Mikkelin ruustinnana muutaman kesän, kun mieheni oli seurakunnassa töissä. Minulla oli siis roimasti vapaa-aikaa kuljeksia pitkin kaupunkia, keskustassa kun asuimme. Tutustuin kirpputoreihin ja varsinkin Seurakunnan lähetystoriin, jossa myytiin ihania verhoja. lakanoita ja vanhoja käsitöitä. Kuvan punaisen puvun ompelin juuri näistä käytetyistä verhoista, tyynynpäällisistä ja jätepaloista. Koristeena erilaisia OTA TÄSTÄ -romulaatikosta löytämiäni nyörejä ja nauhoja. Puvun ompelin Ottilia Krohnia näytelleelle ihanalle Suvi Tuomistolle näytelmään Leiwo.
PÄÄHINE - VALKOINEN PUKU näytelmästä PUNAINEN RUBIINI

Rekvisitööri Jaakko kertoo:
Päähineet ovat rekvisitöörin suurimpia haasteita. Niitä olen tehnyt kymmenittäin. Mallin mukaan tekeminen on luonnollisesti haasteellisinta, varsinkin kun malli on kunnioitetun marsalkka Mannerheimin kuvissa ja huonosti tunnistettavissa. Mutta sellaiseenkin piti ryhtyä – kornetti Mannerheimin näyttelijän, Janne Vaittinen, piti saada kypärä. Oikealla oleva kypärä on rekvisitöörin vapaa luomus. Molemmat olen aloittanut repimällä ratsastuskypärän niin, että näkyviin tulee musta kova muovipinta. Sisälle jää kypärään kuuluva pehmike. Puitteet olivat näin valmiit, alkoi varsinainen työ! Kypärän näkyvimmän koristeen, kaksipäisen kotkan. tein puusta, mistäs muusta! Kaksipäinen kotka syntyi kuudesta osasta.
Siitä alkaa luova vaihe, jossa kerron myöhemmin näillä kotisivuilla KULISSIEN TAKAA -linkissä.


PUNAISET PUVUT ja PÄÄHINEET näytelmistä ARMFELTIN AIKAAN ja PUNAINEN RUBIINI
Benita kertoo:
Molemmat asut ja niiden päähineet olen ommellut Terhi Korpelan näyttelemille roolihenkilöille. Vasemmalla on Kytäjän kartanon isännän siskon leskikapteenska Hedda Armfeltin aamupuku, jota hän käytti viettäessään lokoisaa aikaa tyttärineen Numlahden kartanossa. Asu on ommeltu kokonaan kierrätysmateriaalista, t-paidoista, aamutakista, puretuista koristeista, pyyheliinan ja verhojen pitseistä, alushameista jne.
Oikealla olevan prinsessa Zinaida Yusupovan puvun näytelmästä Punainen rubiini olen ommellut osaksi Jäämeren rannalla ja Finnmarkissa. Sen pohjana on lahjaksi saatu päiväpeitto ja koristeina satoja metrejä erilaisia purettuja nyörejä ja käsilaukun osia, poisheitettäväksi lahjoitettuja kenkiä, jotka on purettu. Näitä suuria pukuja valmistimme Hilkan kanssa parikymmentä, joten kuukaudet kuluivat mukavasti teatterilla.
Kuvan hatut rekvisitöörimme suunnitteli alusta alkaen itse ja mitoitti ne jokaisen päähän sopivaksi. Pohja on rakennettu paksusta pahvista ja routamatosta, koristeina kierrätysromua. Näitä valmistettiin parikymmentä jokaiseen pukuun väritykseltään sopivaksi.
Mahdottoman työläs puvustus paitsi määrältään, yhteensä 93 erilaista asua myös tekniseltä toteutukseltaan. Yhtään ainutta kaavaa ei luonnollisestikaan ollut, joten kaikki suunnittelusta, ideoinnista valmistamiseen tehtiin teatterissa itse. Ylpeitä voimme harrastajateatterilaisina toden totta olla!
Päivitetty 21.1.23 b
bottom of page