top of page
KulkuriTeatteri
Charlotta Kivistö
TYTTÖKIRJAKLASSIKOT
Louisa May Alcott ja
"Pikku naisia"
Olisiko Jon pitänyt vastata myöntävästi Laurien kosintaan? Mitä oli transsendentalismi ja kuinka se ja muut elämänfilosofiat näkyivät Marchin perheessä ja Yhdysvaltain sisällissodan jälkeisessä Concordissa? Minkälaisen jäljen neljän siskoksen tarina jätti lukijaansa?


Joskus sosiaalisen median haasteeseen osallistumisella voi olla yllättäviä seurauksia! Kirjankansikuvahaaste johti lokakuussa 2018 kiihkeään keskusteluun facebookissa mm. siitä, olisiko Jon pitänyt vastata Laurien kosintaan myöntävästi vai oliko sittenkin turhamainen Amy täydellinen match naapurin hurmurille.
Kymmenien kommenttien jälkeen kenttään ilmestyi ratkaiseva ehdotus Pikku naisia -seminaarin järjestämisestä, ja pian ehdotus hioutuikin
Tyttökirjaklassikot-keskustelusarjaksi,
jonka ensimmäiseksi aiheeksi valikoituivat itseoikeutetusti Louisa May Alcott ja teoksensa Pikku naisia.
Pikku naiset esiintyivät yhdessä muiden Kulkureiden ja Hyvinkään Orkesterin muusikoiden kanssa Helene-elokuvan kutsuvierasnäytöksissä Hyvinkään Sveitsissä 17.1.2020.
Ensimmäinen Tyttökirjaklassikot-sarjan tilaisuuksista järjestettiin Hyvinkään kirjastossa keskiviikkona 6.3.2019, jolloin tuli kuluneeksi päivälleen 131 vuotta Alcottin kuolemasta.
Tilaisuudessa sukellettiin Pikku naisten maailmaan ja tarkasteltiin rakastettua tyttökirjaklassikkoa sekä sen kirjoittajaa eri näkökanteilta.
Uuden Englannin Concordissa varttuneen Louisa May Alcottin elämään, hänen 1860-luvun lopulla kirjoittamaansa menestyskirjaan ja sen merkitykseen sukupolvienkin yli luotsasivat Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Anu Lahtinen, tyttökirjatutkija ja tietokirjailija Sara Kokkonen sekä kirjastonhoitaja Leena Lehto Hyvinkään kirjastosta.
Keskustelua moderoi tyttökirjaklassikkofani Charlotta Kivistö ja otteita klassikkoteoksesta esittivät KulkuriTeatterin omat pikku naiset Benita Kivistön dramatisoimien ja ohjaamien kirjaotteiden muodossa.


Kulkureiden pikku naiset Martta Korpela, Anna-Stiina Pouta, Miina Nieminen ja Aino Reetta Tulkki vierailivat esityksen kanssa myös Helsingissä 22.11.2019, keskustakirjasto Oodin ja Kino Reginan järjestämässä tyttökirjaseminaarissa. Mukana menossa olivat myös tyttöjen isää näytellyt Jarno Hannula sekä Charlotta yleishuseeraajana.


Muusikot Heikki Kulo sello, Charlotta Kivistö viulu ja Milko Vesalainen huilu.

Tyttökirjaklassikot-keskustelusarja jatkui sittemmin Charlotan luotsaamana: 24.4.2019 Jokelan kirjastossa pureuduttiin Lucy Maud Montgomeryn teoksiin ja erityisesti Anna-sarjan aloittaneeseen Annan nuoruusvuodet -teokseen.
Koronavuosien keskellä järjestettiin kaksi tilaisuutta uudenlaiseen hybridityyliin varsin riisuttuina, turvaväleistä huolehdittuina live- ja etätapahtumina: 9.9.2020 ohjelmassa oli Anni Swan ja Iris rukka Jokelan kirjastossa, ja viimeisimpänä alkuperäisellä kokoonpanolla toteutettu ON AIR Hyvinkää -kanavalla järjestetty Laura Ingalls Wilder ja Pieni talo preerialla -ilta 24.3.2021.
Päivitetty 8.4.24 bj
bottom of page